שמואל פינקלר | תיקון 190
המונח “מס הכנסה” מעורר לעתים קרובות תחושה של חשש עבור אנשים רבים, בעיקר משום שהוא קשור למס הכנסה. עם זאת, חשוב להיות מודעים לתיקונים ולשינויים התקופתיים בפקודת מס הכנסה, שכן לשינויים אלה יכולות להיות השלכות כספיות משמעותיות על הציבור. שינוי אחד כזה הוא תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, המשפיע ישירות על יחידים בני 60 ומעלה בעלי קופת גמל.
חשוב לציין כי קופת גמל משמשת כמנגנון חיסכון פנסיוני לטווח בינוני או ארוך. אפיק חיסכון זה נגיש לכולם, כולל עצמאים ושכירים. הגוף המנהל משקיע את הכספים שנחסכו בקופת הגמל בשוק ההון, וחשוב שגוף זה יהיה מנוסה ומקצועי, המסוגל להציע מגוון רחב של אפשרויות השקעה.
תיקון 190 נוגע למשיכת כספים על ידי בני 60 ומעלה שהכנסתם עולה על סף מסוים. אנשים אלה יכולים לבחור למשוך את כל הכספים בקרן בבת אחת או לקבל אותם כקצבה חודשית. בשני המקרים מוענקות להם הטבות שונות:
יחיד המעוניין להשתמש בתיקון 190 ולמשוך את הכספים באופן חד פעמי חייב לעמוד בקריטריונים הבאים:
כספים המופקדים בקופת החולים ומקורם בפיקדון מזכה (37,244 ש”ח נכון לשנת 2023), שהיחיד לא היה זכאי להטבות מס במועד ההפקדה, מהווים “קצבה מוכרת”. קצבה מוכרת זו ניתנת למשיכה בגיל 60 כסכום הוני, עם מס רווחי הון נומינלי של 15%, או כקצבה פטורה ממס לכל ימי חייו של המבוטח.
לפי מר מכני, משפחה ממוצעת יכולה לצמצם את ההחזרים החודשיים ביותר מחצי.
היתרונות שמציע תיקון 190 הופכים את ההשקעה בקופת גמל לאפשרות חיסכון אטרקטיבית עבור אזרחים ותיקים. מי שפותח קופת גמל בגיל זה וממנף את התיקון, נהנה למעשה מאפיק חיסכון עם נזילות מלאה והטבות מס נרחבות.
חיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190 מאפשר מינוי מוטבים שייהנו מאותן הטבות כמו בעל הקופה. אם החוסך נפטר לפני הגיעו לגיל 75, המוטבים בקופה מקבלים פטור מלא ממס רווחי הון על הרווחים הצבורים
אם היחיד נפטר לאחר גיל 75, המוטבים יכולים ליהנות מאותן הטבות כמו היחיד – גם אם הם מתחת לגיל 60 – ויכולים לבחור אם למשוך את הכספים על ידי תשלום מס רווחי הון מופחת של 15% בלבד על הרווחים הנומינליים